Chyba każdy przepada za marynowanymi śledziami – nic dziwnego, ta potrawa smakuje wspaniale. Zatem nie warto się ograniczać, można śmiało sięgać po nią nie tylko od święta, ale znacznie częściej. Szczególnie, że śledzie są bardzo dobre dla dzieci, więc każda mama powinna znać przepisz na pyszne śledzie.
Śledź to prawdziwie polska ryba, która z pewnością skradnie wasze serca, szczególnie jeśli podacie ją w towarzystwie obłędnego sosu pomidorowego, polecanego przez Karola Okrasę. Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis na śledzie po kaszubsku.
Wiadomo, że do śledzi najlepiej pasuje cebulka, jednak rybę tę można połączyć także z innymi dodatkami. Sos pomidorowy, doprawiony miodem i octem z nutami liści laurowych i ziela angielskiego to wyśmienite połączenie, które odmieni wasz pogląd na tę świąteczną rybę i spowoduje, że zażyczycie sobie więcej niż jedną porcję.
Jako mama czasem nie wiesz co przyrządzić na obiad, aby było zdrowe i pożywne. My przygotowaliśmy wiele ciekawych przepisów na dania które zaskoczą Twoje dzieci! Wejdź na www.Filet.pl i ciesz się najlepszymi daniami.
Śledzie po kaszubsku według Karola Okrasy
Składniki:
- 2 cebule;
- 300 g śledzi matiasów;
- 150 g koncentratu pomidorowego;
- 3 kiszone ogórki;
- pół szklanki wody;
- 3 łyżki oleju z pestek winogron;
- 2 łyżeczki octu;
- 4 listki laurowe;
- 3 łyżki miodu spadziowego;
- pieprz i sól w ilości do smaku;
- 8 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę, wrzuć na dobrze rozgrzany olej, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż do czasu, aż nabierze złotej barwy. Ogórki także posiekaj w kostkę i przełóż do cebuli. Zawartość patelni mieszaj i jeszcze moment podsmażaj, aby sok z ogórka trochę odparował. Potem dodaj 2 łyżki miodu i koncentrat pomidorowy. Dolej 1 łyżeczkę octu i wodę. Dodaj pieprz i zredukuj sos, gotując go na małym gazie. Gdy sos nieco się zagęści odstaw go do wystudzenia. Później dopraw go resztą miodu, solą i octem. Śledzie pokrój na małe kawałki, przełóż je do naczynia i dobrze wymieszaj z przyrządzonym sosem. Odstaw, aby smaki się połączymy – potrawa najlepiej smakuje na następny dzień.